Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Народна обдиралівка: навіщо влада обвалила курс гривні?

Народна обдиралівка: навіщо влада обвалила курс гривні?

Категорія: Політика, Економіка
Народна обдиралівка: навіщо влада обвалила курс гривні?Отже, це врешті-решт сталося: Національний банк Україні різко знизив курс гривні відносно до долара, відразу на 25% - до 36,56 грн. При цьому влада відзначила, що стримування курсу на рівні 29,25, який був зафіксований з початком війни, надто дорого обходилося для золотовалютних резервів держави.
 
Крім того, у НБУ заявили, що такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни. Але що криється за цим рішенням насправді?

По-перше, йдеться про значну емісію національної валюти. Тобто владі доведеться включати «друкарський станок» для того, щоб гривня не обвалилася ще сильніше. Це неминуче призведе до інфляції, яка в Україні і без того б’є рекорди. Наприклад, у червні ціни виросли на 21,5% порівняно з червнем 2021 року, а після росту офіційного курсу долара інфляція лише пришвидшиться.

По-друге, в країні різко виростуть ціни практично на все. І хоча у НБУ кажуть, що підвищаться вони лише на 2-3%, ми з вами чудово розуміємо, що ці цифри - фікція. Насправді ж на українців очікує набагато більший стрибок цін, хоча й сьогоднішні уже далеко не всі «тягнуть». А значить, попереду - новий етап зубожіння громадян, які у валютному еквіваленті стануть отримувати менше грошей.

По-третє, невідомо, що в таких умовах буде з вітчизняною економікою. Вірогідніше за все, більшості малого та середнього бізнесу, що якимось дивом вижили, доведеться заглиблюватися у «тінь». Відповідно, державний бюджет недорахується значної долі надходжень, а корупція зросте в рази (треба ж буде «підмазувати» чиновників, аби вони закривали очі на дії «тіньовиків»).

По-четверте, зниження курсу гривні означає, що комунальні тарифи для населення будуть зростати, що б там не говорила з цього приводу влада. І таких негативних факторів можна нарахувати ще декілька, просто наведені вище - найпоказовіші. До того ж, скоріш за все, це не останнє зниження курсу гривні у поточному році. А значить, в українців буде ще маса приводів «подякувати» владі.

Максим КОРОБЕЦЬ