Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Доповідь Amnesty International: сигнал дали із Вашингтона?

Доповідь Amnesty International: сигнал дали із Вашингтона?

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Доповідь Amnesty International: сигнал дали із Вашингтона?Майже тиждень минув від дня публікації скандальної доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в якій вона звинуватила військовослужбовців ЗСУ у використанні цивільних об'єктів (лікарень, шкіл) і перетворенні їх на військові цілі. Цей документ викликав хвилю обурення не тільки в українському, але й у міжнародному політикумі.
 
Наприклад, британське видання The Times прямо назвала організацію рупором пропаганди РФ. «Колись шанована гуманітарна організація, Amnesty тепер демонструє сумну байдужість до пригноблення. проявивши себе м'яко щодо фашизму, вона повинна мати честь піти зі сцени», - сказано в статті.
 
5 серпня директор Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук заявила про те, що йде зі своєї посади.
 
- Улюблена робота, 7 років життя, плани на майбутнє, а останні 5 місяців – ще і рятівний круг у вигляді правозахисної роботи на благо рідної країни під час війни. Все розбилося об стіну бюрократії. Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України було почуто. Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, не здійснило належних кроків, аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація. На додачу відбулось ігнорування великої активістської ініціативи громадян з усього світу, яких обурив цей прес-реліз, - заявила вона.
 
Тим часом у головному офісі Amnesty International вибачилася за «страждання та гнів», викликані її звітом щодо України, але заявили, що не відмовляється від зроблених у ньому висновків. І продовжують виступати за вивід наших бійців з об’єктів соціальної сфери та житлових кварталів.
 
Втім, давайте не забувати, що зазвичай подібні звіти без візи США не публікуються. Тобто Вашингтон дав добро на те, аби документ побачив світ. Але навіщо американцям розбурхувати ситуацію? Вірогідніше за все, це була своєрідна «чорна мітка» для Офісу президента, керівництво якого в особі Андрія Єрмака у США користується все меншою популярністю. Відповідно, тиск спрямований на те, щоб змусити президента та його команду змінити управління в ОП.
 
Проте є й інша сторона медалі. Так, російський опозиційний політик та публіцист Андрій Піонтковський заявив: поява доповіді Amnesty International саме зараз – ще одна вірна ознака того, що Путін конче потребує зупинення вогню. І саме тому вдається до подібного інформаційного терору. В принципі, обидві версії мають право на існування, а ось скандальна історія з цим звітом ще далека від закінчення - тож чекаємо на продовження.
 
Максим КОРОБЕЦЬ