Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Вкрадений космос України: США не гидують рейдерством

Вкрадений космос України: США не гидують рейдерством

Категорія: Економіка, Суспільство
Вкрадений космос України: США не гидують рейдерствомНезважаючи на все ще пристойний технічний потенціал, багато років наша країна виступала піднощиком снарядом для розвинених космічних держав, тобто постачала їм низку комплектуючих для ракет і супутників.
 
Однак самим стояти на місці – недозволена розкіш, і тому 17 вересня минулого року було схвалено національну космічну програму України на 2021-2025 рр. Загальний її бюджет передбачався на рівні 40 мільярдів гривень. Сума, звичайно, не така вже й велика, але з чогось треба починати. Втім, потім у наш звичний життєвий уклад увірвалася війна з РФ, і тому багато програм відсунули навіть не на другий план, а ще глибше. Проте сьогодні ми поговоримо про те, як досягнення України в космосі просто «віджимаються» тими, хто сильніший.
 
У США є компанія Firefly Aerospace, яка займається розробкою космічних новацій. 2017 року її активи викупив уродженець Запоріжжя Максим Поляков, і за цей час вклав у проект понад 200 мільйонів доларів. Він успішно розвивався, що не могло не привернути пильної уваги американського уряду.

Навесні минулого року Поляков був змушений продати 30% акцій Firefly Aerospace, щоб, так би мовити, «розмити» частку у бізнесі. Але це був лише початок: наприкінці листопада 2021 року підприємець отримав повідомлення від американського Комітету з іноземних інвестицій з наполегливим проханням взагалі продати свою долю в компанії. З «геніальним» формулюванням – «міркування про національну безпеку США».

Уряд побоювався, що технології Firefly Aerospace можуть потрапити до України чи інших держав, які також займаються освоєнням космосу - тобто до конкурентів. При цьому сам Поляков такі підозри відкидав геть-чисто, але сперечатися з Вашингтоном не ризикнув і в лютому 2022 року заявив:

- Я віддаю за 1 долар свою частку в 58% у Firefly Aerospace співзасновнику компанії Тому Маркусіку. Шановний Комітет із іноземних інвестицій США, Повітряні сили та ще 23 агентства, які зрадили мене і засуджували в останні 15 місяців - сподіваюся, ви щасливі, - сказав Максим Поляков.

Ми часто спостерігаємо, як віджимають бізнес в Україні, але, як бачите, цим грішать і в надто «демократичних» США. До речі, з'явилися чутки, що двигуни виробництва Firefly Aerospace можуть встановити нову версію ракети Antares, яку NASA використовує для доставки вантажів на МКС. Як думаєте, чи буде хоч десь згадано, що ці двигуни розробила компанія під управлінням українця?
 
Максим КОРОБЕЦЬ