Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » В глибокому «мінусі»: українська економіка працюватиме у борг?

В глибокому «мінусі»: українська економіка працюватиме у борг?

Категорія: Позиція » Статті » Економіка
В глибокому «мінусі»: українська економіка працюватиме у борг?Внаслідок війни, яка триває майже півроку, дефіцит державного бюджету України став просто катастрофічним. Адже владі потрібні кошти не тільки на те, щоб продовжувати давати відсіч ворогові (хоча наразі це безумовний пріоритет), а й на виконання державних та соціальних програм.
 
З огляду на економічні показники, робити це становиться все важче. Наведемо лише одну цифру: за перші шість місяців 2022-го експорт товарів з України впав на 24% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У грошах це 7,2 мільярди доларів.
 
Як зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, найбільші втрати спостерігаються в групі «мінеральні продукти», де скорочення експорту становило 39,3% ($1,8 млрд), та «недорогоцінні метали та вироби з них» (основна позиція - чорні метали) - на 43%, або на $3 млрд.

За словами народного депутата, на даний момент роль першої скрипки у валютних надходженнях відіграє агропромисловий комплекс, частина якого у експорті - 47,2%.

- Разом з тим ми усвідомлюємо, що для швидкого відновлення після війни потрібно буде змінювати структуру товарного виробництва у бік переробної промисловості, збільшення доданої вартості та зростання експорту середньо- та високотехнологічних товарів, - підкреслив Гетманцев. Це, звісно, за умови, що таке виробництво не буде зруйновано під час воєнних дій.

Тим часом система фінансів України перебуває у шоковому стані. Так, міжнародне агентство Fitch Ratings звертає увагу на те, що державі слід приготуватися до рекордно високого бюджетного дефіциту. За даними експертів, до кінця поточного року наш борг зросте до 94% ВВП, а за підсумками 2023-го становитиме приблизно 103%. Тобто країна уходить в глибокий «мінус», а там уже й до реального дефолту рукою подати.

Що в цій ситуації може вдіяти українська влада? А вона звикла йти шляхом попередників - відповідно, розраховує на нові позичання та безповоротну допомогу. Та скільки б її Київ не отримав у підсумку, цього все одно буде замало для того, аби закрити всі найголовніші фінансові питання. І поки що у влади немає чіткого плану, як вирішити проблему й не допустити скачування України у ще більш глибоку прірву.
 
Максим КОРОБЕЦЬ