Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Янтарные войны. Нелегальные копатели устанавливают блокпосты и готовятся к боевым действиям

Янтарные войны. Нелегальные копатели устанавливают блокпосты и готовятся к боевым действиям

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Кримінал
Янтарные войны. Нелегальные копатели устанавливают блокпосты и готовятся к боевым действиям Чотири кілограми бурштину - предмет гордості і результат цілої спецоперації СБУ та житомирської поліції. На Київському шосе вони упіймали машину, яка перевозила незаконно видобутий сонячний камінь.
 

Ці кілограми - крапля в морі. Адже до тіньового промислу причетний кожен четвертий мешканець Полісся. Наші кореспонденти тримають на контролі ситуацію з видобутком і вимушені констатувати, що за місяці розголосу ситуація не змінюється.

 

 

До деяких сіл Полісся навіть поліція не доїжджає. "Бурштинова мафія" майже як сицилійська. Чужих тут не люблять. Ми отримали запис телефонної розмови. Голос, схожий на голос Ігоря Харитонова - ще місяць тому виконувача обов'язків начальника Сарненського відділення поліції. Він наказує поліцейським терміново залишити місце, де видобувають бурштин.

 

"- Я вам даю 5 хвилин, 5 хвилин, б…ь, щоб ви зараз з Кулішом були біля райвіддулку, б…ь, я тобі ясно виражаюсь?

- Тож ми чекаєм групу.

- Ти цуценя, б…ь, з собою береш ті автомати, з яких вистріляли.

- Які автомати?

- Що мені покинути оці мотори, це все?".

 

Про масштаби "кришування" янтарного бізнесу ще торік говорив президент.

"Жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського даху, без даху прокуратури, без даху СБУ. І без даху на рівні районних адміністрацій. Лідером є міліція", - наголосив  президент України Петро Порошенко.

 

"Бурштинові території" - це давно вже, по суті, держава в державі зі своїми правилами. Їдемо до сусідньої Житомирської області, на те саме місце, де свавілля викликало таку різку президентську реакцію. У поліції зізнаються, що не справляються. У Житомирську область минулого тижня ввели нацгвардію.

 

"Якщо до цього на протязі 10 днів в нас було 10 чоловік спецпідрозділу, то на даний час хоч трошки з запізненням до нас приїхало 30 чоловік Нацгвардії України", - каже керівник Олевського відділення поліції Іван Брензович.

 

Наступна наша точка - Волинь. Їдемо, щоб зрозуміти, чи можна зупинити незаконний видобуток силою. Нацгвардійці проти копачів - стінка на стінку - таке тут вже проходили.

 

Зараз тут тихо. Але тільки тому, що Нацгвардія так і не пішла. Хоча старателі все таки примудряються працювати і у них під носом, про що не соромляться повідомляти у соцмережах.

 

"- На в'їзді в село Червоне, Дубровицького району, працює близько 20 мотопомп.

- Червоне? Дубровицький район, 20 мотопомп. Ви себе називати будете?".

Знову Рівненська область. Це - не вогні нічного села. Старательський Лас-Вегас. Ми викликаємо поліцію.

"- Там, дивіться, я вам показую, панове правоохоронці, це що відбувається? Хто може приїхати? Ще одна група?

- Як скаже керівництво".

Поліцейські йдуть до старателів. Спершу мотори не зупиняються. Та потім вогні гаснуть один за одним.

З якого приводу о якому поводу захід?

- З приводу незаконного видобутку бурштину.

-  Але ж порядку не буде, бо наші чиновники гроші люблять".

 

Голова Рівненської ОДА вже попросив МВС ввести Нацгвардію в область. А поки її немає, нелегальні заробітчани встановлюють свої блокпости. І збирають гроші за так звані квитки на право працювати.

 

"Якщо зараз введуть Нацгвардію в околиці Клесова, в Гальбин, де зараз близько трьох тисяч людей працює, це може бути навіть відкрите збройне протистояння. Якщо говорити про денний видобуток - це десь в межах мільйона доларів", - розповідає журналіст Дмитро Леонтіюк.

 

 

Щоб боротися з копачами, у столиці створюють спеціальний штаб. Але як бути із наглядачами - залишається невідомим.

 

По теме:

Источник Подробности