Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Акуратніше там з "Дунфенами"

Акуратніше там з "Дунфенами"

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство
Акуратніше там з "Дунфенами" "Нещодавно російська блогосфера, що називається, закипіла на тлі повідомлень китайського видання «Global Times» про розміщення міжконтинентальної балістичної ракети в провінції Хейлунцзян. Хвиля явного невдоволення в середовищі російських користувачів Глобальної мережі піднялася в зв'язку з тим, що провінція Хейлунцзян межує одразу з кількома російськими регіонами, включаючи Приморський і Забайкальський край", - розповідає Віталій Адамович, головний редактор інформаційного порталу http://uzinform.com.ua/.
 
Для початку варто нагадати, з чого все почалося. У китайському сегменті соціальних мереж з'явилося відео, як МБР на автомобільній платформі перебазовують на північний схід Китайської Народної Республіки. При цьому в китайському сегменті Інтернету, де сила-силенна всіляких обмежень на публікації, цей відеозапис ніхто з «всевидящих» контролюючих органів КНР видаляти не став, після чого кадри розійшлися по світу величезним, якщо так можна висловитися, тиражем.

Далі один із структурних підрозділів газети «Женьмінь жибао», що є офіційним друкованим джерелом Центрального комітету Компартії Китаю, опублікував інформацію про китайську МБР DF-41 ( «Дунфен-41») на своїх сторінках. Мова про згадану вище «Global Times», тиражу якої може позаздрити будь-яке велике видання в світі (більше 1,5 млн примірників у друкованому варіанті). У газеті вказувалося, що до приходу до влади нового президента США Дональда Трампа його команда демонструвала жорстку позицію по відношенню до КНР. Далі текст приблизно такий: "Пекін проводив підготовку з надання своєрідного тиску на нову адміністрацію США з метою домогтися більшої поваги від Вашингтона".

При цьому в тій же газеті заявлено, що «деякі ЗМІ надумано заявили, що розміщення МБР «Дунфен-1» на північному сході КНР є відповіддю на інавгураційну промову Трампа.

Загалом, газета з властивою китайській цивілізації витіюватістю заявляє, що ракети є, що їх дійсно переміщали по китайській території, засвітивши на кадрах, і що США повинні не забувати поважати Китай, але ЗМІ нібито «перегнули палицю». Мовляв, нічого мілітаристського в розміщенні МБР в провінції Хейлунцзян немає і бути не може.

Ну, з США, припустимо, зрозуміло - поважати, побоюватися і все в такому дусі від Пекіна... А як же бути з Росією, в парі сотень км від кордонів якої «Дунфен-41» і з'явилася?

Загалом, на найвищому рівні оголошено, що боятися нічого, і що в зв'язку зі стратегічним партнерством Росії і КНР ядерна зброя Китаю для Росії «ніякої загрози не представляє».

Далі вже офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн в ході брифінгу, відповідаючи на питання журналістів, заявила, що командування НВАК зовсім не веде «ніякого військового будівництва», а всі статті, що циркулюють з цього приводу в Інтернеті, включаючи китайський і російський його сегменти - «не більше ніж звичайні спекуляції, спрямовані проти відносин між РФ і Китаєм».

Хуа Чуньїн:
Ми дуже високо цінуємо рівень російсько-китайських відносин, і взаємна довіра між нашими країнами продовжує зростати.

Якщо проводити аналіз заяв китайської сторони на адресу США і Росії, то риторика виглядає дещо непослідовною. З одного боку ніби як відбулося визнання, що DF-41 дійсно розміщені в провінції Хейлунцзян, але спрямовані вони не те, що б проти США, а в якості такого собі жесту твердості по відношенню до нової адміністрації. З іншого боку оголошено, що ніякого «військового будівництва» і розвитку збройних сил Китаю не веде, а всі слова про це - типова провокація.

У середовищі російських користувачів була відзначена спроба заявити, а що, мовляв, Китаю залишається ще робити для демонстрації США своєї ядерної дубини - мовляв, провінція Хейлунцзян і є найближча до США територія Китаю. Додається і ще одна думка - проти Росії це апріорі не може бути направлено, так як тільки останній ідіот здійснить постановку на бойове чергування МБР на відстані в 200-300 км від кордону з країною, проти якої і збирається, на думку деяких, діяти.

Ось один з коментарів у соцмережах російського сегмента:
Розміщувати МБР поруч з кордоном ймовірного противника нерозумно, будь-який «Іскандер» її дуже оперативно вирубати зможе. Тут таке розміщення навпаки - ознака довіри.

Виходить, що розміщення елементів системи ПРО США в Східній Європі, а також новітніх американських ядерних боєголовок авіаційного базування в Німеччині - в декількох сотнях кілометрів від Калінінградської області - теж ознака високої довіри... Так - з ФРН і США у нас немає стратегічного партнерства в відміну від Китаю, але все тече, все змінюється, як казав філософ.

Загалом, цілком можна було б закривати тему словами російських політиків зразка початку 90-х: «У Росії ворогів немає, навколо - друзі».

Однак тема, яка обговорювалася - аж до можливості нанесення превентивного удару «Іскандером» і аж «ну вони ж не ідіоти, щоб проти нас...» - отримує своє продовження.

Як вже було зазначено, китайський сегмент Інтернету не простий. І якщо щось спливло спочатку в якомусь невеличкому блозі (в кінцевому рахунку, без його забанювання або видалення ролика китайським аналогом Роскомнадзора), а потім було прокоментовано одним з найбільших ЗМІ КНР, то все це далеко не випадково.

Експерти, які знайомі з принципами роботи китайських груп, які аналізують так звані "big-data", впевнені в тому, що інформація з DF-41 була злита навмисно. Китайські аналітики блогосфери таким чином нерідко оцінюють реакцію громадськості на ту чи іншу дію. У даній ситуації загальна негативна реакція російської блогосфери дає зрозуміти китайським моніторщикам, що Росія (незважаючи на озвучену офіційну позицію) явно не збирається розглядати в якості «дружнього кроку» розміщення на своїх кордонах таких озброєнь як міжконтинентальні балістичні ракети, які самі по собі стають цілями для тих же американських ядерних сил. Хоча спочатку за рахунок "зацікавлених осіб", які працюють в мережі, китайська сторона сама намагалася підкинути ідею про те, що "це не проти Росії". З "ідеєю" в Росії ознайомилися, але дали зрозуміти партнерам, що такі ходи не стануть кращим рішенням для подальшого розвитку двосторонніх відносин. Партнерство партнерством, але розгортати "Дунфен" краще б в іншому місці - Китаю, адже він великий... І ці посили командуванню НВАК доведеться враховувати.
 
По теме: